Godt at vide

Denne brødopskrift giver 4 brød. Det anbefales at have en røremaskine. Skal koldhæve i 24 timer. Du kan nøjes med at bage to brød, og lade dejen stå på køl i op til et par dage. Den vil blot udvikle smag.

Råvarekurv

1200 g. Manitoba mel

200 g. Ølandshvede fint sigtet

2 spsk. Mørk maltmel

50 g. salt

1,3 liter vand

300 g surdej eller 25 gram gær

Alle ingredienser vejes op, evt bare i skålen til røremaskinen med det samme.

Det er okay bare at smuldre gæren i små stykker. Start derefter røremaskinen på det laveste niveau, bare lige til vandet har blandet sig lidt med melet så sviner det ikke lige så meget på køkkenbordet

Så skrues den ellers bare op på det højeste niveau og kører i ca. 8-10 minutter. Det afhænger selvfølgelig hvor stærk ens røremakine er. Dejen skal kører så længe at den til sidst slipper rundt i kanten og helt ned til bunden Når dejen har rørt færdig hældes den over i en skål (hvor der er plads til at den hæver lidt) pak skålen ind i en stor frysepose eller luk den tæt med husholdnings film.

Lad dejen koldhæve i køleskabet i 24 timer Så skal dejen vendes forsigtigt ud af skålen på bordet hvor der er kastet godt med mel på inden. Dejen deles i 4 lige store stykker. Slå brødet op, ved og folde kanterne op på midten.Dejen skal “spændes op. Løft så brødet over på bagepladen med folde siden ned af.

Bages i en forvarmet ovn ved 230 grader i ca. 35 minutter Afkøles på en rist i godt 25-30 minutter

Ekstra viden

Grunden til jeg kører dejen så længe og så hårdt, er for at få aktiveret proteinet (gluten) i melet. Her er det gluten, der binder mel partikler sammen, som er en ønsket reaktion i forhold til bagning af brød. Fordi det holder på kulsyren (gæret), således at hævemidlet ikke slipper ud under hævning. Hvilket er det som giver det flotte resultat vi jo gerne ønsker.

Efterlad en kommentar